Υποχρεωτική Ασφάλιση Αυτοκινήτου

Η Υποχρεωτική Ασφάλιση Αυτοκινήτου καλύπτει την εκ της κυκλοφορίας του αυτοκινήτου Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων δηλαδή την υποχρέωση να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκάλεσε σε τρίτους σε τροχαίο ατύχημα.

Σύμφωνα με τον Νόμο η ασφάλιση αστικής ευθύνης από ατύχημα αυτοκινήτου καλύπτει την έναντι τρίτων αστική ευθύνη του κυρίου, του κατόχου και κάθε οδηγού, σε περίπτωση πρόκλησης τυχαίου ατυχήματος που οφείλεται σε αμέλεια δηλαδή σε έλλειψη προσοχής  την οποία όφειλε να επιδεικνύει ο οδηγός ακόμη και εάν το αυτοκίνητο κλαπεί ή αφαιρεθεί με τη βία (περίπτωση ληστείας) και με οδηγό το δράστη εμπλακεί σε ατύχημα. Όμως δεν καλύπτει τροχαία ατυχήματα που οφείλονται σε δόλο, όπως π.χ. όταν κάποιος με σκοπό να τραυματίσει κάποιον χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο ως μέσο για να πετύχει το σκοπό του.

 

Στην έννοια του τρίτου δεν υπάγονται, με συνέπεια να μην αποζημιώνονται σε περίπτωση ατυχήματος:

–  Ο οδηγός του οχήματος που προκάλεσε τη ζημιά

– Ο ιδιοκτήτης του οχήματος (π.χ. σε περίπτωση ατυχήματος με υπαιτιότητα του φίλου του που οδηγεί το αυτοκίνητό του)

– Το πρόσωπο που υπέγραψε με τον ασφαλιστή τη σύμβαση ασφάλισης (ο αντισυμβαλλόμενος)

– Τα άτομα, τα οποία δέχτηκαν να μεταφερθούν με το ζημιογόνο αυτοκίνητο, αν και γνώριζαν ότι το αυτοκίνητο αφαιρέθηκε από το νόμιμο κάτοχό του με αθέμιτα μέσα ή χρησιμοποιείται προς εκτέλεση εγκληματικής πράξης.

 

Σημειώστε ότι:

– Σε περίπτωση ατυχήματος με οδηγό σε μέθη ή υπό την επήρεια ουσιών, η ασφαλιστική σας, αποζημιώνει τη ζημία που προκλήθηκε στον τρίτο και μετά στρέφεται εναντίον του οδηγού, ο οποίος προκάλεσε το ατύχημα, αναζητώντας ό,τι κατέβαλε ως αποζημίωση στον τρίτο.

– Θα πρέπει να δηλώσετε ως άλλο οδηγό, πληρώνοντας επιπλέον επασφάλιστρο, τον οδηγό ο οποίος είναι κάτω των 23 ετών ανεξαρτήτως των ετών που κατέχει το δίπλωμα οδήγησης και τον οδηγό ο οποίος έχει αποκτήσει πρόσφατα το δίπλωμα του και δεν έχουν περάσει ακόμα 12 μήνες.

–  Ως οδηγός οφείλεις να γνωρίζεις πάντα το αν η ασφάλεια αυτοκινήτου σου είναι ενεργή ή όχι. Αυτό μπορείς να το ελέγξεις γρήγορα και εύκολα μπαίνοντας στο site του Επικουρικού Κεφαλαίου

https://www.hic.gr/hic/Check_ins.aspx

καταχωρώντας απλά τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος σου και το Α.Φ.Μ. σου. Έτσι μπορείς να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή εάν η ασφάλεια αυτοκινήτου σου είναι ενεργή και  δεν διακινδυνεύεις.

 

Συνέπειες από την κυκλοφορία ανασφάλιστου οχήματος

1. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ:   500  ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα ιδιωτικής χρήσης και  250  ευρώ για τα δίκυκλα. Επιπλέον αφαιρείται η άδεια ικανότητας οδήγησης, η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και οι πινακίδες για 6 μήνες. Ειδικά στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων που εμπλέκονται σε ατύχημα, ασχέτως ευθύνης του οδηγού τους, οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται για 2 χρόνια και, σε περίπτωση υποτροπής, για 3 χρόνια.

2. ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ:  Η  κυκλοφορία ανασφάλιστου οχήματος είναι ποινικό αδίκημα και επισύρει ποινή φυλάκισης από 2 μέχρι 12 μήνες και χρηματική ποινή μέχρι € 3.000.

3. ΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ: Στην περίπτωση εμπλοκής ανασφάλιστου οχήματος σε τροχαίο ατύχημα από υπαιτιότητα του οδηγού του, τότε αυτός και ο ιδιοκτήτης  του οχήματος έχουν υποχρέωση να αποζημιώσουν τους ζημιωθέντες και ο καθένας τους ευθύνεται σε πλήρη αποζημίωση έναντι των ζημιωθέντων. Στην περίπτωση που οι ζημιωθέντες αποζημιωθούν από το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, το οποίο εκ του νόμου καλύπτει, με κάποιους περιορισμούς, την ευθύνη από την κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων, τότε ο οδηγός και ο ιδιοκτήτης του ανασφάλιστου οχήματος, ευθύνονται κατά τον ίδιο τρόπο,  σε αποζημίωση του Επικουρικού Κεφαλαίου για ότι ποσό κατέβαλε στους ζημιωθέντες.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ Ι.Χ. ΕΠΙΒΑΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ 

 

Scroll to Top